Aktuelno

Ministar Vujanović na Danu namjenske industrije u Ankari
03 Dec 2019Predsjednik Savjeta za strane investitore FBiH i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i direktor Federalne direkcije za namjensku industriju Zlatan Bilanović danas su, u Ankari, prisustvovali Danu namjenske industrije Republike Turske i Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Ministar Vujanović je, uime Vlade FBiH, pozdravio prisutne i domaćina - predsjednika sektora za namjensku industriju Republike Turske Serdara Demirela, te izrazio zahvalnost za izraženo interesovanje i značajan trud koji je uložen u pripremu inicijative za održavanje događaja. Također je izrazio zahvalnost visokim predstavnicima Republike Turske na podršci u realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti odbrambene industrije, potpisanog u oktobru 2007. godine, na osnovu kojeg je ostvarena dosadašnja saradnja u kojoj je poslovano sa iskazanim zadovoljstvom na obje strane.
 
Istaknuto je da se u dosadašnjem periodu saradnja ogleda kroz obostrani plasman proizvoda namjenske industrije, kao i zajedničko učešće i posjete sajmovima naoružanja i vojne opreme u Republici Turskoj i trećim zemljama.Na skupu su predstavljene kompanije iz Federacije BiH i iz Republike Turske, nakon čega su održani uspješni bilateralni sastanci. Takođe je upriličena posjeta fabrikama namjenske industrije u Republici Turskoj s ciljem intenziviranja postojeće saradnje.
 
Imajući u vidu razvojne projekte na kojima se trenutno radi u privrednim društvima namjenske industrije FBiH, kao i ponovno pokretanje proizvodnje za određene namjenske artikle koje je naša namjenska industrija proizvodila u vremenu prije agresije na našu zemlju, naglašeno je da je neophodna šira saradnja s kompanijama iz Republike Turske.
 
Iskazana je spremnost i uručen poziv da ovakav naredni susret bude sljedeće godine organizovan u Bosni i Hercegovini i poprimi tradicionalni karakter, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.
 
Nedjelja,
27. septembar 2020.
VIŠE