Aktuelno

Osuda neosnovanog hapšenja
27 Nov 2019Na dnašnjoj sjednici Upravnog odbora Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, kojoj je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, razmatrano je nekoliko pitanja, među kojima i učestalo neosnovano hapšenje pripadnika Armije i MUP-a RBiH. Kazali su da je ovo pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, te očigledan primjer agresije na istinu o odbrani naše domovine.
 
Iz Fondacije su podsjetili da su pripadnici Oružanih snaga RBiH bili časni branioci države, suvereniteta, integriteta i svih njenih naroda, te da će biti na raspolaganju svim braniocima i članovima njihovih porodica protiv kojih se vode sudski procesi. Podsjetili su da takvi procesi iziskuju značajna materijalna sredstva, a da porodice optuženih proživljavaju veoma teške trenutke i da su nerijetko u jako lošem finansijskom stanju.
 
Posljednje hapšenje Osmana Osmanovića dokaz je da je riječ o neosnovanim spiskovima na osnovu koji se hapse branioci bez ikakvih dokaza te su izrazili oštro negodovanje. Pozvali su sve relevantne institucije da zaštite bh. državljane, te su kazali kako putem Fondacije pomažu borcima protiv kojih se vode procesi ali i njihovim porodicama.
 
Ministar Bukvarević je kazao da, zahvaljujući braniteljima, danas imamo i državu i slobodu i da to nikada ne smijemo zaboraviti.
 
- Ne smijemo dozvoliti da se naši ljudi hapse na osnovu kojekakvih spiskova i da im se spočitavaju zlodjela koja nisu činili pripadnici Oružanih snaga, nego agresori. Naši branioci su časno branili domovinu. Federalno ministarstvo će, u okviru svojih kapaciteta, biti na raspolaganju i učiniti sve da pomogne porodicama, ali pozivam i sve druge relevantne institucije da se aktivno uključe u ovu borbu jer je danas na snazi intenziviranje podizanja optužnica protiv naših saboraca. Država mora stati uz ove časne ljude - zaključio je ministar Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE