Aktuelno

Obilježen početak radova na dionici Koridora Vc Počitelj - Zvirovići LOT 1
22 Nov 2019Početak radova deset kilometara duge dionice Počitelj - Zvirovići LOT 1, kojom će Hercegovina biti izravno povezana s Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača, svečano je danas obilježen kod Čapljine.

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići, a izvođač radova je kineska tvrtka China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC). Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota.

Vrijednost projekta je 56,52 milijuna eura bez PDV-a, a rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić izjavio je kako je ovo jako važna dionica za jug BiH te kako su koristi od ovoga projekta višestruke.

- Provedba ovog projekta dat će poticaj razvoju gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela zemlje. Posebice je važno što ćemo se, u turističkom smislu, povezati i s vjerskim središtem Međugorjem, a preko Bijače s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom - kazao je Lasić.

Ministar je podsjetio da je ta dionica više od četiri godine bila osporavana, odnosno tri puta je provođena natječajna procedura, te je izrazio zadovoljstvo što je sada sve to završeno i što se počinje s radovima.Veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping naglasio je značaj početka radova navedene dionice, kazavši kako će ovaj projekt zasigurno privući i druge kineske tvrtke u Bosnu i Hercegovinu.

Ceremoniji je prisustvovao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je ustvrdio da je početak izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići značajan iz više razloga, a jedan od tih razloga je i kvalitetna suradnja BiH s kineskim tvrtkama.
 
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE