Aktuelno

Ministar Vujanović: Albanija je veliki prijatelj naše zemlje
20 Nov 2019"Albanija je potpisnica CEFTA-e i veliki prijatelj i suradnik Bosne i Hercegovine, samim time i Federacije BiH. Protok roba i ljudi između naše dvije zemlje nama je uvijek bila intencija, s tim da razmjena bude što afirmativnija u našu korist", kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović nakon što su danas u Mostaru Gospodarska komora Federacije BiH i Industrijska gospodarska komora Albanije regije Drač potpisale Memorandum o suradnji.
 
Cilj Memoranduma, na koji su potpise stavili predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić i predsjednik Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač Alban Isteri, jeste j otvoriti trgovinsku i turističku razmjenu, te omogućiti suradnju u drugim gospodarskim granama dviju zemalja.
 
- Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična, na razini 50 milijuna konvertibilnih maraka godišnje, a riječ je, uglavnom, o izvozu i uvozu željeza, čelika i drveta - kazao je Šantić.
 
Dodao je kako veliki potencijali postoje u turizmu i prometnoj infrastrukturi.
 
- Dosta bh. državljana, pored Hrvatske, kao alternativnu destinaciju vidi Albaniju. Iako su Albanija i BiH prostorno blizu, imaju jako loše prometnice, te je ovaj sporazum, ujedno, poruka strukturama vlasti obje zemlje da rade i na tom planu - istaknuo je Šantić.
 
Prema riječima predsjednika Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač, Memorandum je podloga za buduću suradnju koja će biti konkretizirana već sljedeće godine.
 
- Već će Sajmu gospodarstva Mostar 2020. doći će i predstaviti se albanski poduzetnici. Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Europsku uniju, što je cilj obje zemlje - dodao je Isteri.
 
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE