Aktuelno

Ministarstvo rada i socijalne politike zatražilo hitan inspekcijski nadzor u Zavodu Pazarić
20 Nov 2019Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je hitno zatražilo od nadležnih institucija, svih kantonalnih ministarstava za socijalni rad da djeluju u okviru nadležnosti, ukoliko imaju smještene svoje štićenike u Zavodu Pazarić, a federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrše nadzor i utvrde činjenice te poduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

- Na današnjoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ovo ministarstvo poziva i druge nadležne organe da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima.

Također podsjećaju kako su prava i zaštita djece regulisani međunarodnim i domaćim propisima i standardima koji moraju biti poštivani, posebno kada se radi o ranjivim kategorijama.

- Također, za poduzimanje odgovarajućih radnji vezano za iste osobe potrebne su saglasnosti zakonskih zastupnika - navodi se u saopćenju.

Najavljeno je da će na redovnoj sjednici Vlade FBiH, zakazanoj za petak, 22. novembra, biti razmatrana informacija o tretmanu štićenika o čemu će javnost biti informirana.

- Cijenimo da bi bilo mnogo korisnije da je zastupnica Ćudić, prije istupa u javnosti o spomenutom tretmanu štićenika Zavoda Pazarić, upoznala nadležne institucije - navodi se u saopćenju koje potpisuje federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. 
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE