Aktuelno

Ministrica Dilberović čestitala Evropski i Svjetski dan nauke
06 Nov 2019Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović, u ime ovog Ministarstva i svoje osobno, čestitala je akademskoj i naučnoj zajednici Evropski dan nauke (7. novembra/studenog) te Svjetski dan nauke, koji se obilježava svake godine 10. novembra/studenog, i to od 2001. godine kada ga je utemeljio UNESCO.
 
Inače, puno ime ove međunarodne manifestacije je Svjetski dan nauke za mir i razvoj (The World Science Day for Peace and Development), a posvećen je promicanju nauke i isticanju njenih pozitivnih učinaka na čovječanstvo.

Federalna ministrica je istaknula opredjeljenost ovog ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke, te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, kao i njihovo dalje unapređenje i afirmiranje.
 
„S ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima, Federalno ministarstvo je pokrenulo, te svake godine organizira, tradicionalnu naučno-popularnu i istraživačku manifestaciju – Dan prirodnih nauka u Federaciji BiH, i to u saradnji sa prirodno-matematičkim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Tuzli, te Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru“, podsjetila je ministrica Dilberović, najavivši da će Ministarstvo ovih dana, i službeno, Vladi Federacije BiH uputiti inicijativu za proglašenjem 12. decembra/prosinca Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
„Ovaj datum bi bio obilježavan u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku i velikom istraživaču. Imajući u vidu simboliku ovog datuma, namjera nam je da život i djelo ovog bosanskohercegovačkog nobelovca, jednog od najboljih hemičara 20. stoljeća, ili kako su ga nazivali – kralja hemije, budu trajna inspiracija i poticaj svim našim sadašnjim i budućim naučnicama i naučnicima u njihovom naučno-istraživačkom i pedagoškom radu“, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović.
 
Subota,
04. juli 2020.
VIŠE