Aktuelno

Osigurana sredstva za sanaciju i asfaltiranje puta u povratničkom naselju Kuti u Općini Sokolac
05 Nov 2019Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je, s načelnicima općina Sokolac i Trnovo, Milovanom Bjelicom i Ibrom Berilom, potpisao Sporazum o udruživanju sredstava za sanaciju i asfaltiranje putnog pravca Pećnik - Kuti u Općini Sokolac.
 
Riječ je o putnom pravcu koji ima veliki značaj za povratničku zajednicu na ovom području. Ukupna vrijednost radova je 60 hiljada KM, od čega su po 20 hiljada KM osigurali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te općine Sokolac i Trnovo.
 
- Sanacija i izgradnja lokalnih puteva imaju veoma značajnu ulogu u poboljšanju saobraćajne komunikacije i uslova života povratnika. Kada udružimo sredstva s lokalnim zajednicima onda imamo brže i veće rezultate. Općine Sokolac i Trnovo pokazale su interes za zajedničku saradnju i mi ćemo zajedno sanirati i asfaltirati putni pravac Pećnik-Kuti čija je ukupna dužina 1.500 metara. Ovaj lokalni put će imati ključnu ulogu u održivosti povratka na ovom području, te će povezati mjesnu zajednicu s dvije općine i olakšati pristup brojnim potrebama povratnika - kazao je ministar Ramić.
 
Načelnik Općine Sokolac Milovan Bjelica, čija je općina u potpisanom sporazumu nosilac projekta, istakao je njegovu važnost, ali i važnost saradnje s lokalnim zajednicima i drugim nivoima vlasti.
 
- Mi smo iz Općine Sokolac prije mjesec dana uputili zahtjev Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za dodjelu novčanih sredstava za sanaciju putnog pravca Pećnik - Kuti, a na osnovu iskazane potrebe mještana povratnika naseljenog mjesta Kuti u Sokocu. Činjenica jeste da je putem donacija i ličnog učešća povratnika obnovljeno oko 65 povratničkih objekata u ovoj općini, ali za egistenciju je potrebna i adekvatna putna komunikacija. Vrlo brzo smo se organizirali i već danas potpisali sporazum - kazao je načelnik Bjelica.
 
Važnost saniranja i izgradnje ovog puta prepoznala je i Općina Trnovo.
 
- Projekti infrastrukture jačaju razvoj ovog kraja i svakako će biti od koristi za sve naše građane, a posebno povratnike. Općina Trnovo radi boljih uslove života i rada povratnika, te povezivanja sa administrativnim centrima prepoznala je ovaj zahtjev i učestvuje s trećinom sredstava. Bez putne komunikacije nema ni održivosti, kao ni razvoja lokalnih zajednica - istakao načelnik Berilo.
 
Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u budžetu za 2019. godinu za infrastrukturne projekte u povratničkim sredinama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine osiguralo ukupna sredstva u iznosu od oko 7,5 miliona KM, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
 
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE