Aktuelno

Premijeru Novaliću predstavljen USAID-ov Projekt asistencije energetskom sektoru
04 Nov 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktoricom Misije USAID-a BiH Nancy Eslick i članovima USAID-ovog tima za oblast energetike. Gosti su ovom prilikom premijera Novalića upoznali s petogodišnjim Projektom asistencije energetskom sektoru.

-S USAID-om imamo odličnu saradnju. Jedna od četiri tačke novog programa ekonomsko-socijalnih reformi obuhvata i javna preduzeća, gdje prvenstveno mislimo na elektropivrede. USAID vidimo kao glavnog partnera u reformi energetskog sektora. Tu smo definirali tri mjere: odvajanje distributivnog sistema od proizvođača električne energije, okretanje prema obnovljivim izvorima energije, vjetru i vodi, i restrukturiranje rudnika. Nastojimo definirati mali broj ciljeva kako bismo ih i proveli - pojasnio je federalni premijer.

Direktorica USAID-a je, između ostalog, kazala da je sretna zbog nastavka izvrsne saradnje Vlade FBiH sa USAID-om, te da USAID ima iste ciljeve, kao i da novim Projektom asistencije energetskom sektoru žele pružitu podršku svima.

-U prethodnom periodu smo ostvarili značajnu saradnju i želimo nastaviti djelovati u tom pravcu. Zadovoljni smo saradnjom s vladama koje imaju jasnu viziju – naglasila je Eslick.

Program Asistencije enrgetskom sektoru, između ostalog, obuhvatit će pitanje gasa, elektroenergetski sektor, s naglaskom na obnovljive izvore, i energetske efikasnosti. 
 
 
Subota,
04. juli 2020.
VIŠE