Aktuelno

Vlada FBiH povećala realizaciju preporuka ombudsmena
04 Nov 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s ombudsmenkom za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jaminkom Džumhur i njenim saradnicima. Razgovarano je o provedbi preporuka Instutucije ombudsmena BiH i potrebi blagovremene prevencije kršenja ljudskih prava.

-Za nas je ovo veoma bitan sasatanak, vrijeme je da sumiranje rezultata i pravljenje planova. Moram istaći da Vlada FBiH svake godine povećava broj realizacije naših pojedinačnih preporuka - rekla je Džumhur.

Istakla je da ombudsmene zabrinjava set pitanja koja su uzrok sistemskog kršenja ljudskih prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, pa je razgovarano o potrebi izmjena određenih zakona kako bi uočeni problemi bili riješeni. U nastavku sastanka razgovarano je i o konkretnim predmetima.

Premijer Novalić je istakao da će Vlada FBiH u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti mladim, porodici i porodiljama, te je najavio i pripremu akcionog plana za ljudska prava u Federaciju BiH.

Dogovoreno je da će Vlada FBiH odrediti posebnu kontakt osobu preko koje bi bila omogućena njena bolja komunikacija sa Institucijom ombudsmena BiH.
 
 
 
Četvrtak,
05. august 2021.
VIŠE