Aktuelno

Premijer Novalić najavio nastavak saradnje s akademijom nauka i umjetnosti BiH
01 Nov 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH Sarajevo, predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademika Miloša Trifkovića i članove istraživačkog tima koji su ga upoznali s rezultatima projekta “Migracije iz BiH u Evropsku uniju”.

Riječ je o istraživačkom projektu koji je ANUBiH uradila ove godine u okviru Centra za sistemska istraživanja i koji je najvećim dijelom finansiran sredstvima koje je odobrila Vlada Federacije BiH na osnovu odluke donesene krajem 2018. godine o sufinansiranju programskih i projektnih aktivnosti ove institucije.

Publikacija o migracijama iz BiH u EU trebala bi uskoro biti završena i predstavljena javnosti, a premijer Novalić je ponudio pomoć Vlade FBiH u njenoj prezentaciji. On je naglasio da je ovo istraživanje od velikog značaja.

-Radi se o društveno važnom pitanju koje je obrađeno kroz ovo istraživanje i želimo da ga ekpsoniramo, da se vidi šta kaže struka. Pitanje mladih je jedan od četiri cilja novog programa socijalno-ekonomskih reformi. Ovaj projekat ćemo nastaviti i kroz njega pratiti da li politike i mjere koje se donose daju rezultate - poručio je premijer Novalić, najavivši nastavak saradnje s Akademijom nauka i umjetnosti BiH.

Akademik Trifković je zahvalio premijeru na finansijskoj podršci i istakao da je  ovaj projekat vrlo značajan i za Akademiju jer ona želi biti prepoznata kao istraživač, te se na taj način uključiti i pomoći u rješavanju problema u Bosni i Hercegovini.  

Vođa ovog projekta je akademik Muris Čičić, a istraživački tim čine bh. stručnjaci Melika Husić-Mehmedović, Lejla Turulja, Adnan Efendić i Mirza Emirhafizović.
 
Subota,
04. juli 2020.
VIŠE