Aktuelno

Premijer Novalić ugostio Hamzu Turulju
31 Oct 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ugostio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, osvajača srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u karateu za karadete, juniore i mlađe seniore Hamzu Turulju. Osamnaestogodišnji Turulja, nakon pet pobjeda u eliminacijama, osvojio drugo mjesto u kategoriji mlađih seniora.

Turulja je član Karate kluba Okinawa iz Sarajeva, a do srebra je došao eliminirajući jake protivnike iz Francuske, Kine, Mađarske, Španije i Indije. U finalu je izgubio od predstavnika Maroka.

-Hamza hvala vam na ovoj medalji, na ovom velikom uspjehu, mi to smatramo uspjehom svih nas, cijele Bosne i Hercegovine. Radit ćemo na rješenju kojim bi se mnogo više pomoglo uspješnim sportašima, ne vrijeđajući vertikalu ka državi. Federacija ni u kom slučaju ne bi preuzela na sebe ingerencije koje pripadaju državi – kazao je premijer Novalić, koji je Turulji dodjelio nagradu iz sredstava s pozicije budžetske rezerve premijera.

Hamza je ispričao kako je došao do srebra u Čileu, naglasivši da je velika senzacija i sama činjenica da je s tek napunjenih 18 godina ušao u kategoriju mlađih seniora, a iznio je i planove za predstojeća takmičenja.

-Krajem ove godine slijedi Balkansko prvenstvo u Sloveniji, a potom, u februaru naredne godine, i Evropsko prvenstvo u Budimpešti. Što se tiče seniorskih prvenstava moramo razmotriti finansijsku situaciju – rekao je Turulja.

I ovaj susret je bio prilika da se konstatuje kako iza uspjeha pojedinaca reprezentativaca BiH uglavnom stoje entuzijazam i klupske podrške.

Prijemu kod premijer jučer su prisustvovali  Hamzin otac Ahmet i trener Asmer Šeta. Gosti su zahvalili premijeru Novaliću koji je Hamzi zaželio nove uspjehe u budućnosti.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE