Aktuelno

Potpisan ugovor za izgradnju tunela Ivan
28 Oct 2019Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, direktor izvođača radova Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić, te federalni ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, u svojstvu svjedoka sa strane Autocesta FBiH i Munir Ramić, kao svjedok uime Euro-asfalta, potpisali su danas u Mostaru ugovor za izgradnju dionice Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin-Ivan, LOT 2, tunel Ivan, u vrijednosti od 57.628.570,37 eura.
 
Direktor Terzić kazao je kako je potpisivanje ovog ugovora velika stvar za JP Autoceste FBiH, Koridor 5c, Federaciju i BiH.
 
- Ovo je sedmi ugovor koji je potpisan nakon usvajanja Zakona o akcizama i nakon što smo dobili mogućnost provođenja tenderskih procedura i ima velik značaj. Ovo je također velik korak i za firme koje surađuju s poduzećem, a drago mi je da je danas ugovor dobila domaća firma Euro-asfalt koja je, zahvaljujući gradnji na Koridoru, postala regionalna firma - kazao je Terzić.
 
Dodao je kako predviđeni rok za izgradnju tunela iznosi 30 mjeseci.
 
- Poznajući način na koji funkcionira i radi Euro-asfalt, ne sumnjam kako ćemo taj rok i sustići, a u narednom periodu na nama je ostalo da iz paketa nakon usvajanja akciza dodijelimo još dva ugovora Tarčin-Tunel Ivan i da se spustimo na M17 od Vranduka do Nemile. Potpisivanjem ovog ugovora u izgradnji imamo 40 kilometara autoceste na Koridoru 5c - kazao je Terzić.
 
Direktor Euro-asfalta Hamed Ramić naglasio je kako će ova firma već početkom idućeg mjeseca krenuti sa organizacijom gradilišta za tunel Ivan, koji će biti dug 1.761 metar.
 
- Podrazumijeva se i izgradnja pristupnih puteva sa strane Bradine i Tarčina, a krenut ćemo i s instalacijom infrastrukture, betonara i svega ostaloga kako bi početkom naredne godine krenuli s iskopom tunela Ivan - istaknuo je Ramić.
 
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je kako se u posljednje vrijeme sve više i češće potpisuju ugovori, što je vjetar u leđa gospodarstvu Federacije BiH.
 
- Treba naglasiti da su sve domaće firme u punom kapacitetu angažirane na izgradnji Koridora 5c. Uvjeren sam kako ćemo do proljeća imati još nekoliko potpisanih ugovora i na taj se način približiti izgradnji najkompleksnijih dionica koje nas čekaju na Koridoru, tunelu Prenj, odnosno dionici Mostar sjever-Mostar jug, za koju smo već u pregovorima s bankama. Siguran sam da ćemo uskoro zaokružiti kompletan Koridor što se tiče južnog dijela Bosne i Hercegovine - kazao je Lasić.


 
Sredstva za danas potpisani ugovor osigurana su putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije od 11,4 milijuna eura.
 
Potpisivanjem ovog ugovora JP Autoceste FBiH imat će devet aktivnih gradilišta, odnosno 40 kilometara autoceste u izgradnji na Koridoru 5c. U ovom trenutku Autoceste FBiH osigurale su nove investicije vrijedne gotovo dvije milijarde maraka za novih 80 kilometra autoceste.
 
Petak,
18. septembar 2020.
VIŠE