Aktuelno

Prijem za zlatnu djevojku Azru Dedić
24 Oct 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić ugostili su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, evropsku prvakinju u džudu Azru Dedić, njenu majku Remziju i trenera Huseina Ramića. Zlatna djevojka, kako je već svi u Bosni i Hercegovini zovu, osvojila je prije nekoliko dana zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u ID džudu u kategoriji do 70 kilograma. Članica je uspješnog Džudo kluba Una iz Bihaća.
 
Premijer Novalić je čestitao Azri, njenoj majci i treneru na postignutom uspjehu, a tokom posjete su razgovarali o njenom dosadašnjem sportskom putu, školovanju, ali i uopće o situaciji u sportu, s naglaskom na potrebu sistemskog rješenja ove oblasti.
 
-Ne želim da moji roditelji štede za moja takmičenja. Premijeru, može li se to ikako promijeniti? – upitala je Azra Dedić.
 
Premijer Novalić je objasnio da nadležnosti FBiH ne dozvoljavaju neke poteze, ali da najuspješniji sportisti u FBiH bivaju nagrađeni shodno Uredbi Vlade FBiH i da će i ona na taj način biti nagrađena.
 
-Znam o čemu govorite, o sistemskoj podršci sportu, država to ne rješava, a ako to spustimo na nivo FBiH bit će kao da razvlašćujemo državu, a to nikako ne želimo. Sport je potrebno riješiti zakonom i radit ćemo na tome, rekao je premijer koji je ovom prilikom Azri dodjelio i nagradu iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH s pozicije premijera.

 
Trener Ramić je kazao da iza Azrinog uspjeha stoji 12-godišnje treniranje, tim trenera i podrška roditelja. Posebno je naglasio problem izostanka podrške pojedincima reprezentativcima u trenažnom postupku.
 
Azra Dedić je prva osoba s Downovim sindromom u BiH koja je stekla majstorsko zvanje u borilačkim vještinama, nosi crni pojas u džudu, a 2017. godine je osvojila bronzu na Prvom svjetskom prvenstvu za invalidne osobe. Redovno je završila osnovno i srednje obrazovanje, a također je i prva osoba u Bihaću sa Down sidnromom koja radi.
 
Azra, njeni trener i majka su se zahvalili premijeru na gostoprimstvu, a Azra je rekla da je osvojenu medalju posvetila svom bratiću Huseinu.
 
Petak,
18. septembar 2020.
VIŠE