Aktuelno

Bukvarević u Stupnom Dolu
23 Oct 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je odao počast ubijenim Bošnjacima u Stupnom Dolu i Varešu.
 
U selu Stupni Do kod Vareša obilježena je 26. godišnjica zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti kojeg su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. U zoru 23. oktobra 1993. specijalne jedinice Apostoli i Maturice ubile su 38 osoba, među kojima sedamnaest žena, petoro djece i veći broj staraca, spalili 58 kuća i mjesnu džamiju te sedam osoba u Varešu.
 
U okviru obilježavanja tužne godišnjice, članovi porodica, građani Vareša te brojne delegacije, među kojima i delegacije vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, koje su predvodili federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i premijer Srednjobosanskog kantona Mirza Ganić, položile su cvijeće na spomen-česmi i odale počast ubijenim civilima.
 
- Dolaskom na današnje obilježavanje, kroz tišinu koja nas okružuje, spoznajemo šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini i da smo 26 godina nakon tih dešavanja spremni jedni drugima pružiti ruku i krenuti dalje. Ne postoje riječi koje mogu biti utjeha porodicama koje su izgubile najmilije ili ih vratiti, ali niko nema pravo da zaboravi ovaj zločin jer zaborav zločina rađa novi zločin - kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.
 
Ministar Bukvarević je dodao i da skup u Stupnom Dolu dokazuje da nije zaboravljeno stradanje Bošnjaka u ovom mjestu i da zajedno šaljemo poruku da se nikad nikom ne ponove zločini koji su se desili.
 
- Neka dolazak svih nas danas bude primjer puta kojim trebamo krenuti i graditi suživot i našu domovinu, kako se to običavalo kroz hiljadugodišnju tradiciju na ovim prostorima – kazao je Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Petak,
18. septembar 2020.
VIŠE