Aktuelno

Porezna uprava FBiH najavila pojačane kontrole obveznika fiskalizacije
15 Oct 2019U nastavku koordiniranih aktivnosti Porezna uprava Federacije BiH će u narednom periodu provoditi pojačane kontrole obveznika fiskalizacije kod kojih je analizom podataka sa servera Porezne uprave FBiH utvrđeno da je storniran i reklamiran značajan dio ostvarenog prometa.

Aktivnost inspekcijskog nadzora primjene Zakona o fisklanim sistemima u Federaciji BiH bit će provođene svakog dana, u toku i van radnog vremena, ali i vikendom, s ciljem smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline.

Porezna uprava FBiH poziva obveznike koji nisu fiskalizirani da to što prije učine, a one koji jesu da izdaju fiskalne račune i na taj način evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet. Poreznoj upravi FBiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

Posebna pažnja skrenuta je obveznicima fiskalizacije koji storniraju fiskalne račune. Oni će razloge storniranja morati obrazložiti i dokumentovati. Ukoliko to ne učine na iznos storniranog računa biće izvršen obračun poreznih obaveza i preduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni koje za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorne osobe, a od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine, Zakonom o fiskalnim sistemima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Porezna uprava također podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun, jer je zakonom propisana novčana kazna u iznosu od 50 KM za one koji ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru u krugu od 20 metara od prodajnog mjesta.

Sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa građani mogu prijaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i poštom na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
 
Subota,
04. juli 2020.
VIŠE