Aktuelno

London: Promocija javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i ekspolataciju nafte i plina na području FBiH
09 Oct 2019U prostorijama British Museum u Londonu održana je promocija na kojoj je predstavljena pozadina istraživanja Bosne i Hercegovine, postupak nadmetanja, te pravni, ugovorni i fiskalni uslovi u procesu dodjele koncesije za istraživanje i ekspolataciju nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Promociji su uime FBiH prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović i ostali saradnici na projektu iz ostalih resornih ministarstava.

Promociju je organizovao konsultant IHS Markit u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije i Federalnim zavodom za geologiju.

Prema evidenciji, 22 registrovana predstavnika kompanija koje su iskazale interes za ovaj projekat prisustvala su promociji. Nakon održane prezentacije, uslijedio je interaktivan panel s pitanjima i odgovorima. Istaknuto je da će na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije biti dostupna e-mail adresa, na kojoj će moći biti postavljana dodatna pitanja u vezi s projektom. Također, naglašenon je da će do kraja oktobra biti raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Promocija u Londonu jedna je u nizu u okviru objave Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima. Prva promocija na kojoj su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najavili javno nadmetanje za dodjelu koncesije održana je u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine.

Predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine takođe će imati priliku da promovišu blokove za istraživanje na Balkanskom samitu za naftu, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra 2019. godine u Budvi u Crnoj Gori, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
 
 
Utorak,
01. decembar 2020.
VIŠE