Aktuelno

Ministrica Dujmović u Širokom Brijegu otvorila „Dane europskog naslijeđa“
02 Oct 2019

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović otvorila je danas u Širokom Brijegu  tradicionalnu kulturno-znanstvenu manifestaciju "Dani europskog naslijeđa 2019." koja se održava s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa. 

Kroz dvodnevni program manifestacije 2. i 3. listopada, sudionici će obići gradove Široki Brijeg i Ljubuški, te općine Posušje i Grude pri čemu će vidjeti brojne spomenike kulture i biti dionici bogatog kulturno-zabavnog programa koji se održava u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.   

- Na jedan prihvatljiv i zanimljiv način ova manifestacija daje doprinos našoj kulturi. Do sada smo s njom „prošarali“ po cijeloj Federaciji BiH, a sada smo u zapadnoj Hercegovini, u dva grada i dvije općine koje imaju što pokazati. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju i ovdje uspješno realizirati - kazala je ministrica Dujmović.

Po njezinim riječima, najveća vrijednost događaja je prikazivanje bogate prošlosti ovih krajeva i suvremene kulture koju oni baštine.

Govoreći o samom programu manifestacije, ministrica je spomenula obilazak povijesno-kulturnih lokacija u Zapadnohercegovačkom kantonu i održavanje okruglog stola na temu kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine.

Ova manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Svečano zatvaranje manifestacije planirano je za sutra u Ljubuškom gdje će biti održana i svečana dodjela povelja.
 
Utorak,
01. decembar 2020.
VIŠE