Aktuelno

Poruka ministrice Dilberović pred početak nove školske godine
29 Aug 2018Iz Federalnog obrazovanja i nauke saopćeno je da bi nova školska 2018./2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala početi u ponedjeljak, 3. septembra/rujna 2018. godine.

- Vjerujem da su u svim kantonima ispunjeni potrebni uvjeti i da će nova školska godina u cijeloj Federaciji BiH početi na vrijeme. Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima - poručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović, koja je posebno čestitala i poželjela  dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

Ministrica je podsjetila je da je resorno ministarstvo još u aprilu/travnju s kantonalnim ministarstvima obrazovanja u FBiH potpisalo ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, za što je u Budžetu FBiH za ovu godinu osiguralo 560 hiljada KM.

Kantonalna ministarstva su bila dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za najugroženije učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju peti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola s područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2018./2019. godine. Udžbenike su bila dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH koji, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH.

Inače, u proteklom trogodišnjem periodu Federalno ministarstvo je za nabavku besplatnih udžbenika izdvojilo 1.850.000 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 276.244 besplatnih udžbenika za 43.178 učenika. Cilj je da svakom djetetu budu omogućeni približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvoreni kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE