Aktuelno

GIKIL mora poštivati zakone Bosne i Hercegovine
28 Aug 2018Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je na odvojenim sastancima razgovarala s predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabasheshom Gangulijem, te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a s kojima je razgovarala o aktualnoj situaciji nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvijestili su ministricu Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor s jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole. Problemi u GIKIL-u nastali su uslijed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom. Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš, kao i određene mjere za reduciranje emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.- Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone Bosne i Hercegovine i pokazati društvenu odgovornost, jer naši građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uvjetima i žive u zdravom okruženju - rekla je ministrica Đapo.

Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uvjete i u skladu sa njima podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministrastvo okoliša i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o istom, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE