Aktuelno

Novalić: Poginuli rudari zaslužuju sjećanje i duboko poštovanje
26 Aug 2018“Ove, kao i svake druge godine, okupljamo se ovdje da se prisjetimo jedne od najvećih ljudskih tragedija ovog kraja”, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas na obilježavanju godišnjice rudarske nesreće u rudniku Mramor (Kreka) u jami Dobrnja jug.
 
Podsjetio je da je 26. augusta 1990. godine u jami rudnika Mramor poginulo 180 rudara, mahom mladih ljudi, koji su iza sebe ostavili čitave porodice.
 
- Svaka godišnjica ovog događaja od prije 28 godina, isto kao i svaka rudarska nesreća, podsjećaju nas na posebnu obavezu koju imamo prema ljudima koji rade jedan od vjerovatno najtežih poslova na svijetu. Svaki odlazak u jamu iziskuje hrabrost i predanost svom poslu. Naš je zadatak da ga učinimo što manje rizičnim - istaknuo je premijer Novalić.
 
Dodao je da Vlada Federacije kontinuirano ulaže milione u modernizaciju rudnika. 
 
Prije četiri godine, naveo je on, negdje u ovom periodu dogodila se velika tragedija u jami Raspotočje kod Zenice. 
 
- Bio je to jasan znak da moramo temeljito promijeniti naš odnos prema rudnicima. Nakon toga, s početkom našeg mandata, pristupili smo sistemskom rješavanju svih nagomilanih problema ovog sektora - kazao je federalni premijer.
Prema njegovim riječima, poboljšanje je primjetno. Rudarskih nesreća ima sve manje, dok su posljedice onih koje se ipak dogode umnogome blaže.
 
Premijer Novalić je naveo da su bolji i uslovi rada rudara, njihova primanja i benefiti.
 
- Ko god odluči da živi od rudarstva, mora imati optimalne uslove rada, ali i dostojanstvenu plaću. Poginuli rudari Mramora zaslužuju sjećanje, ali i naše duboko poštovanje. Oni koji danas rade njihove zadatke zaslužuju našu kontinuiranu institucionalnu podršku i zaštitu - zaključio je premijer Fadil Novalić.
 
Četvrtak,
23. septembar 2021.
VIŠE