Aktuelno

Federalno ministarstvo poljoprivrede traži pojačanu kontrolu životinja
17 Aug 2018Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo je danas federalnoj i svim kantonalnim veterinarskim inspekcijama zahtjev za pojačanom kontrolom životinja na mjestima sabiranja i prodaje, a to zbog povećanog prometa malih i velikih preživara uoči Bajramskih praznika.

Federalni ministar Šemsudin Dedić, od nadležnih institucija traži se da iz prometa isključe nevakcinisane i neobilježene životinje.

- Čak i ako to znači da će veterinarske inspekcije morati da rade danonoćno i tokom vikenda, njihov je zadatak da obezbijede odgovarajuću kontrolu životinja, pa da građani mogu, bez brige za vlastito zdravlje, nabaviti kurbane i pripremiti se za predstojeće praznike. Problem zaraznih bolesti postoji kod nas, kao i u drugim državama, iako moram reći da se u javnosti često barata raznim neprovjerenim i preuveličanim informacijama. Prema podacima kojima raspolaže ovo ministarstvo, stanje nije alarmantno, ali sigurno je da pred praznike moraju biti uvedene dodatne i pooštrene kontrole, jer tada i raste promet životinja nepoznatog porijekla - rekao je ministar Dedić.

Resorni ministar upozorava građane da nabavku životinja vrše samo na provjerenim mjestima i iz provjerenih izvora.

- Postoje indicije da u Federaciju BiH stižu životinje bez potrebne veterinarske dokumentacije koje mogu prenositi zarazne bolesti. Većina njih stiže u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim putem, tako da želim skrenuti pažnju na ovaj problem i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine - zaključio je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE