Aktuelno

Premijer Novalić: Drvna industrija jedna od najperspektivnijih grana privrede u BiH
16 Aug 2018Federalni premijer Fadil Novalić je, tokom današnje posjete preduzeću „Arteli design“ u Livnu poručio da je drvna industrija sigurno jedna od najperspektivnijih grana privrede u Bosni i Hercegovini i dodao da se u ovom sektoru bilježi stalni rast svih parametara, pogotovo izvoza.

Naglasio je da se u BiH proizvodi jako kvalitetan namještaj.

- O tome smo se mogli uvjeriti prilikom obilaska pogona firme „Arteli design“. Radi se o proizvodima prepoznatim i traženim, prije svega na stranim tržištima - istakao je Novalić.

Federalni premijer je podsjetio da je Parlament FBiH nedavno usvojio Strategiju razvoja drvne industrije u kojoj su određeni osnovni pravci njenog razvoja.

- Drvna industrija je već sada bitan faktor ekonomskog rasta. Mislim da uz pomoć Strategije možemo u ovom sektoru računati na dodatna radna mjesta i još bolji bilans vanjskotrgovinske razmjene - naglasio je federalni premijer.Novalić predvodi delegaciju Vlade FBiH u današnjoj posjeti Livnu, koja za cilj ima podršku privrednicima. U delegaciji su federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić.

Ministar Dedić je istakao da je nedostatak sirovine osnovni problem svih drvoprerađivača, dodavši da se godinama iz BiH većinom izvoze neprerađeno drvo i trupci, umjesto da se proizvodi „domaći“ namještaj.

- Vlada Federacije BiH je poduzela brojne korake s ciljem da pomogne proizvođačima namještaja. Nedavnom odlukom, koju smo donijeli u saradnji s Vladom RS-a, zabranjen je izvoz sirovine iz BiH na period od dvije godine. Na izvoz određenih vrsta rezane građe uvedena je taksa - kazao je Dedić.

Osim toga, dodao je, u proceduri se nalazi i ključno rješenje za sve probleme sa sirovinom, a to je Zakon o šumama.

- Zajedno sa ovim zakonom, planiramo donošenje novih kriterija raspodjele sirovine, koje favorizuju upravo proizvođači namještaja - poručio je ministar Dedić.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE