Aktuelno

Ministrica Đapo u Lukavcu: GIKIL-u rok od 14 dana
14 Aug 2018U sjedištu kompanije Global Ispat Koksna industrija Lukavac (GIKIL) d.o.o. Lukavac danas je održan sastanak federalne ministrice okoliša i turizama Edite Đapo, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića i načelnika Lukavca Edina Delića s menadžmentom ove kompanije.

Razgovarano je o ekološkoj katastrofi koju je GIKIL proizveo nepoštivanjem Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH i mjera zaštite okoliša propisanih okolišnom dozvolom. Fabrici prijeti zatvaranje ukoliko ne pronađu način za nova ulaganja u neophodnu opremu kojom bi i vlasnici i radnici pokazali djelomičnu odgovornost i spriječili ekološke katastrofe.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo nije krila svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u GIKIL-u. Naglasila je kako nisu zadovoljeni uslovi za dobijanje okolišne dozvole i da sadašnja situacija ide u prilog zatvaranju ove fabrike. Ipak, ministrica je svjesna da bi takav potez bio udar na ekonomiju Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, ali da isto tako pola miliona stanovnika užeg i šireg područja općine Lukavac ne smiju biti taoci oko hiljadu uposlenih osoba u GIKIL-ovim postrojenjima.

- Njih inspektor može zatvoriti čak i danas. Po Zakonu o zaštiti okoliša, okolišna dozvola važi pet godina i oni su uložili zahtjev za novu, a to je samo jedan od dokumenata potreban za rad. Problem koji još imamo s GIKIL-om zbog kojeg će, vjerovatno, morati biti sankcionirane određene osobe, čime se sada bavi Tužilaštvo TK, odnosi se na neprestano ispuštanje otrova i kiselina u Spreču - kazala je ministrica Đapo.Iz Federalne inspekcije odlučni su u tome da GIKIL ne radi po zakonu, te da zbog toga mora snositi sankcije.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istakao je da GIKIL danas radi bez odobrenja.

-  Pitam vas da li bilo koja djelatnost, kao što su, na primjer, prodavnica obuće, robe široke potrošnje i slično, mogu raditi bez odobrenja nadležnog organa. Ne može raditi, a ne može ni GIKIL – kazao je Ajdinović. 

U inspekcijama tvrde da se Global Ispat Koksna Industrija Lukavac dosad pokazala kao najnediscipliniranija kompanija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

-  Zaključci sa ovog sastanka ne mogu puno uticati na Federalnu upravu za inspekcijske poslove i na postupajuće inspektore u ovom slučaju – istakao je Ajdinović.

Iz GIKIL-a poručuju da su spremni za nova ulaganja do kraja ove godine, te da su predali novi zahtjev za dobijanje okolišne dozvole.

- Imamo odobrenje našeg Nadzornog odbora na iznos od 5,7 miliona KM u šest mjeseci ove godine i nadamo se da ćemo dobiti dodatna odobrenja u narednom periodu. U saradnji sa svima kojih se ovo tiče nadamo se da ćemo uspostaviti odgovarajući plan koji će biti prihvatljiv Ministarstvu i koji će osigurati kontinuirano poslovanje GIKIL-a – kazao je generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly.

Načelnik Lukavca Edin Delić mišljenja je da je zatvaranje fabrike posljednje rješenje, ali da se na GIKIL moraju izvršiti pritisci kako bi kompanija bila revitalizirana i radila u skladu sa zakonom.

Uprkos brojnim problemima, imajući u vidu i zaposlene u ovoj fabrici, GIKIL-u je pružena  nova mogućnost, od oko 14 dana, za nova ulaganja u neophodnu i prijeko potrebnu opremu kojom bi pokazali djelomičnu odgovornost i prema prirodi, ali i građanima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE