Aktuelno

Ministar Ramić: Izdvojena sredstva za izgradnju parohijskog doma SPC u Lukavcu
11 Aug 2018Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u posjeti Lukavcu, gdje je sa svećenikom Jelenkom Lazićem potpisao ugovor o sufinansiranju izgradnje parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u naselju Krtova za potrebe srpske povratničke zajednice.
 
Ramić je kazao da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica posvećeno u naporima da povratnicima, koji pripadaju svim etničkim skupinama, osigura podršku za projekte koji odgovaraju njihovim potrebama.
 
- Ministarstvo sarađuje sa svim vjerskim zajednicama, koje imaju veliki značaj u povratničkim sredinama gdje vjerski simboli i objekti imaju poseban senzibilitet. Izgradnja i obnova vjerskih objekata za povratnike znači da se mogu osjećati sigurno i udobno sa svojim imenom i svojom pripadnošću, te je važno da institucije stoje iza takvih projekata reintegracije povratnika i njihovih zajednica u širi kontekst lokalnih zajednica - kazao je ministar Ramić.
 
Smatra nepriličnim i nedopustivim izjave političara u kojima se izražava vjerska i nacionalna netrpeljivost.
 
- U proteklom periodu smo svjedočili nekim izjavama u kojima je vrijeđan ezan i vjerski osjećaji jednog dijela građana Bosne i Hercegovine. To je za svaku osudu. Suština Bosne i Hercegovine je da se čuju i ezani i crkvena zvona, te da se svako osjeća komotno. Na pogrešne postupke ne treba odgovarati  pogrešnim postupcima, već civilizacijskim pristupom. Kada neko uvrijedi Bošnjake u RS-u, mi ćemo se boriti najsnažnije protiv tih koji vrijeđaju, ali nećemo vrijeđati srpske povratnike u Federaciji BiH. Davno je rečeno da možemo pobijediti politike zla ako dosljedno budemo drugačiji od njih, i tako će i biti - rekao je Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE