Aktuelno

Stambeno zbrinjavanje još 255 raseljenih porodica u okviru RSP-a
07 Aug 2018Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas sporazume s načelnicima 18 općina u kojima će biti izgrađeni stanovi za 255 raseljenih porodica iz Bosne i Hercegovine.

Ministar Ramić je kazao da se radi o jednom o najznačajnijih programa Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a sam projekat je vrijednan više od 18 miliona eura i dio je Regionalnog stambenog programa (RSP), čije su aktivnosti počele prije pet godina.

- Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekt. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na više od 3.000 porodica, odnosno oko 11.000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju koji je zbrinjavanje 1.200 porodica u ovoj godini - kazao je ministar Ramić.

Smatra da RSP program doprinosi izgradnji međusobnog povjerenja, regionalne stabilnosti i promoviranju mira.

- Velika stvar je osiguranje krova nad glavom za jednu porodicu, a posebno za hiljade njih. Danas pokrećemo proces za još 255, a do sada smo osigurali stanove za više od hiljadu porodica. Pored učešća donatora i ministarstva, naglasio bih i doprinos općina, koje osiguravaju zemljište i potrebnu komunalnu infrastrukturu - istakao je Ramić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih u četiri zemlje, ili ukupno 74.000 ljudi.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM, od čega je učešće bh. institucija oko 30 miliona.

Općine uključene u potprojekt koji je danas počeo potpisivanjem sporazuma su Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (9), Donji Vakuf (9), Gornji Vakuf-Uskoplje (9), Gračanica (12), Jajce (9), Kalesija (20), Kladanj (9), Ključ (9), Lukavac (9), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (9), Vareš (9), Vogošća (27) i Zavidovići (16), saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE