Aktuelno

Novalić o Behmenu: Ušao je u najsvjetliji dio istorije BiH
03 Aug 2018

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je danas na komemoraciji povodom smrti bivšeg federalnog premijera i gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, održanoj u zgradi Vijećnice u Sarajevu.
 
“Prije svega, želim da izrazim svoje najiskrenije saučešće porodici mog kolege Behmena kao premijer Vlade Federacije BiH, a i u moje lično ime.
 
Nisam imao sreću da se dovoljno družim s našim Alijom. Imali smo nekoliko divnih neobaveznih druženja svih bivših premijera i mene, na kojima sam imalo priliku da upoznam ovu zaista izuzetnu ličnost”, kazao je Novalić.
 
“Ono što se od njega moglo naučiti jeste da se odluke ne donose u afektu ili, kako mi to kažemo, preko koljena, nego hladne glave i sa argumentima. Alija nije vukao ishitrene poteze. Nije bio populista. Bio je svjestan ogromne odgovornosti za običnog čovjeka. Briga za građane bila mu je preča od sopstvenog rejtinga.
 
Bio je veliki patriota, ali i veliki ljevičar, čovjek izuzetno osjetljiv na socijalnu nepravdu i opredijeljen da gradi bolje društvo. Njegov ideal bila je država jednakih šansi, država koju svaki Bosanac i Hercegovac smatra svojom.
 
Radio je puno i postigao mnogo. Njegovo je nasljedstvo sigurno jedno od najvećih blaga koje Federacija BiH danas ima. Lekcije koje smo od njega naučili bile su putokaz meni, a bit će, vjerujem, i budućim premijerima.
 
Alija Behmen je ušao u istoriju Bosne i Hercegovine - i to u njen najsvjetliji dio”, kazao je Fadil Novalić na komemoraciji Aliji Behmenu.
 
Četvrtak,
23. septembar 2021.
VIŠE