Aktuelno

Premijer Novalić otvorio Sajam šljive
23 Aug 2017Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Gradačcu otvorio 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive.
 
Tom prilikom je kazao da je Vladi Federacije BiH dobrobit poljoprivrednika veoma važna.
 
- Odgovorno radimo s ciljem da uvjeti njihove proizvodnje budu uređeni zakonski, kako ne bi ovisili od privremenih ili trenutnih mjera bilo koje izvršne vlasti, jer takve mjere ne donose stabilnost u razvoju poljoprivrede - kazao je Novalić
 
Vlada, dodao je, nastoji povećati ulaganja, koja do sada u poljoprivredi nisu bila dovoljna, a u ovom mandatu je uspjela značajno smanjiti dugovanja koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva imalo dugo godina.
 
- Reformskim zakonima uveli smo brojne olakšice za poljoprivrednike. Radimo na zaštiti domaćih proizvođača i povećanju konkurentnosti. Zakonski regulišemo oblasti koje su do sada bile potpuno zanemarene. Kao i druge oblasti privrede, i naša poljoprivreda ima nedostatke, ali i brojne svijetle tačke. Naša obaveza je da pomažemo u rješavanju problema i podsticanje dobrih praksi, a što jeste proizvodnja šljive. Značajno je da je Bosna i Hercegovina, iako mala zemlja, petnaesti proizvođač šljive u svijetu - istakao je federalni premijer na otvaranju Sajma šljive.
 
Na ovoj najstarijoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini svoje proizvode na 3.500 kvadratnih metara zatvorenog i 2.000 metara otvorenog sajamskog prostora prezentira gotovo 300 domaćih i inozemnih izlagača. Pored izlagača iz BiH, prisutni su i izlagači iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, zatim Mađarske, Austrije, Češke i Njemačke.
 
Otvorenju Sajma su, uz predstavnike lokalnih, kantonalnih i entitetskih vlasti, prisustvovali bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE