Aktuelno

Implementacija mjera energijske efikasnosti za 13 novih objekata u FBiH
22 Aug 2017Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je potpisao ugovor sa izvođačima radova kojim su planirane nove investicije za 13 javnih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu (pet objekata), Kantonu 10 (dva objekta), Kantonu Sarajevo (jedan objekat) kao i objektima od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine (pet objekata).

Ovom prilikom ministar Martić je izjavio da je naročito značajno da će ukupnom investicijom biti obuhvaćeno šest obrazovnih i dvije zdravstvene ustanove, te pet drugih javnih objekata.

- Sretan sam što vidim da energijska efikasnost postaje sve značajnija tema i s ponosom mogu istaći da smo prezadovoljni prošlogodišnjim rezultatima i što se pozitivna djelovanja iz prošle, prenose i u ovu godinu. Višestruke prednosti ovakvih razvojnih projekata su već uveliko prepoznate i nama je zadovoljstvo kada smo u prilici da kroz njihovu implementaciju možemo unaprijediti uslove boravka u javnim objektima, ali i ostvariti značajne uštede u troškovima energije i emisije CO2 - dodao je Martić. 

U okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) prošle godine u Federaciji BiH obnovljeno je 18 javnih objekata, te će i ove godine biti nastavljena implementacija mjera energijske efikasnosti.

Provođenje mjera energijske efikasnosti na obnovi javnih objekata dio je najvećeg projekta energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini - BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u okviru kojeg će u periodu od 2015. do 2018. godine biti investirano 32 miliona dolara, od čega će Federaciji BiH biti dodijeljeno 19,23 miliona dolara.

Projekat se implementira u javnim objektima iz oblasti obrazovanja i zdravstva kroz implementaciju mjera poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sistema grijanja.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE