Aktuelno

Ramić posjetio povratnička naselja u općini Sokolac
21 Aug 2017

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je, u pratnji načelnika općina Novi Grad Sarajevo i Olovo, Semira Efendića i Džemala Memagića, posjetio povratnike u mjestima Bećari, Knežina i Kaljina u općini Sokolac.
 
Najveći problem za povratnike u ovu regiju, kako je kazao ministar Ramić, jeste putna komunikacija Olovo - Sokolac, dužine osam kilometara, koja je u jako lošem stanju.
 
Najavio je da će do kraja ove ili početkom iduće godine planirati sredstva za izgradnju ceste kako bi bio pospješen održivi povratak.
 
- Bitno je da oni koji su se već vratili mogu razvijati svoja gazdinstva kako bi od toga živjeli - pojasnio je Ramić.
 
Istakao je da je u stalnom kontaktu s bošnjačkom povratničkom zajednicom na području općine Sokolac, koju čini oko 300 osoba i s kojima razgovara o projektima koje treba realizirati.
 
- Problem je što imamo ograničena sredstva, a potrebe na terenu su velike - zaključio je Ramić.
 
Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je izgradnja ceste vrlo skupa, te najavio da će finansijski podržati ovaj projekt.
 
Načelnik Općine Olovo Džemal Memagić istakao je značaj izgradnje ceste između Sokoca i Olova, kako bi se što više ljudi vratilo na svoja ognjišta. Također je najavio da će i ova općina, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvojiti sredstva za cestu Sokolac - Olovo.
 
Četvrtak,
23. septembar 2021.
VIŠE