Aktuelno

Ministar Dedić s predstavnicima Američke ambasade
21 Aug 2017Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas se sastao s prvim sekretarom Ekonomskog odjela Američke ambasade u BiH Johnom Ashwortom, zamjenicom šefa ovog odjela Marissom Smith i predstavnicom Ministarstva poljoprivrede SAD-a Sanelom Stanojčić.
 
Razgovarano je o aktuelnim temama u poljoprivredi, posebice nepovoljnim vremenskim prilikama i uticajima na poljoprivrednu proizvodnju, te planovima Federalnog ministarstva u narednom periodu.
 
Ministar Dedić je istakao da njegovo ministarstvo trenutno provodi Projekt razvoja navodnjavanja, finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke, a čija je implementacija počela 2013. godine. Razvojni cilj projekta je unaprjeđenje učinka sistema navodnjavanja i institucija iz ove oblasti s ciljem pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima.
 
- Da bismo se uspješno nosili sa sušama koje su, prema nekim preliminarnim procjenama, ove godine pričinile velike štete usjevima, potrebna su snažnija ulaganja u sisteme navodnjavanja i uvođenje novih tehnologija, a ovaj Projekt se pokazao kao dobar primjer načina rješavanja problema. U Projekat je trenutno uključeno deset općina u Federaciji BiH, a bilo bi dobro da sve općine imaju izrađene projekte navodnjavanja spremne za realizaciju. BiH je osma zemlja u Evropi po raspoloživosti vodnih resursa i projekte navodnjavanja je puno lakše realizovati nego u mnogim drugim zemljama. Stoga ćemo u narednom periodu nastojati podržati slična ulaganja kako bismo povećali postotak navodnjavanih površina u Federaciji BiH - kazao je ministar Dedić.
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE