Aktuelno

Održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite
18 Aug 2017


 
Na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite kojom je predsjedavala zapovjednica štaba i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, razmatrana je trenutna situacija na požarištima na području Federacije BiH.

Prezentirana je informacija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o stanju na požarištima i poduzetim aktivnostima na području FBiH, koju je Vlada FBiH usvojila na tematskoj sjednici održanoj 21. jula ove godine.

Federalna vlada je na ovoj sjednici pohvalila angažovanje pripadnika FUCZ na gašenju požara na planini Čvrsnici u Općini Jablanica i izrazila punu podršku za dalje angažovanje ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava ova uprava.

Načelnik FŠCZ Fahrudin Solak informisao je Štab o trenutnom stanju na požarištima u Federaciji BiH i aktivnostima koje poduzima ova uprava.

Zaključeno je da će ubuduće, u skladu s procjenom rizika u periodima u kojima se dešavaju prirodne i druge nesreće, bez obzira na preporuke koje FUCZ dostavlja kantonalnim upravama i općinskim službama civilne zaštite, biti održavane sjednice FŠCZ u proširenom sastavu, s direktorima i načelnicima kantonalnih štabova civilne zaštite i članovima Vlade FBiH kako bi što bolje bile provedene preventivne i potrebne aktivnosti kod djelovanja u potencijalnim prirodnim nesrećama.

Donesena je Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći u iznosu od 70.000 KM Općini Doboj Istok za saniranje dijela šteta izazvanih poplavama i klizištima na oštećenim stambenim i drugim objektima infrastrukture nastalih zbog poplava i klizišta.

Na današnjoj sjednici izmijenjen je i dopunjen Plan o izmjenama i dopunama plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2017. godini.

Van snage su stavljene četiri Odluke FŠCZ  sa sjednice održane 9. maja 2017. godine, te je  donesena nova Odluka o nabavci sredstava i opreme kojom je FUCZ-u odobreno opremanje federalnih specijaliziranih jedinica u okviru Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u ovoj godini.

Na osnovu izmijenjenih financijskih stavki iz ovog plana, prethodni ukupni iznos sredstava za ovu namjenu od 1.200.000 KM zamijenjeno je iznosom od 1.460.000 KM.

Prihvaćen je zahtjev Crvenog križa Federacije BiH za podršku simulacijsko - pokaznoj vježbi planiranoj za septembar 2017. godine u Cazinu (Srbljani) i na rijeci Uni pod nazivom “Zbrinjavanje unesrećenih od posljedica zemljotresa“ i odobreno 9.788 KM, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.
 
 
Srijeda,
22. septembar 2021.
VIŠE