Aktuelno

Ministar Drljača: Zajedničkim djelovanjem može se mnogo učiniti za penzionere
28 Jul 2017Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas je s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH razgovarao o problemima s kojima se susreću, njihovom položaju, i izmjeni i dopuni Zakona o PIO koji je ove sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Na sastanku je istaknuto je da će nastaviti saradnju i zajednički rad.

- Zajedno smo ušli u ovaj metod rješavanja problema, zajedno ćemo „pritiskati“ Dom naroda Parlamenta FBiH da taj zakon ne bude usvojen. Jasan je stav Vlade da je taj zakon negativan i da predstavlja eroziju morala, urušava stabilnost penzijskog sistema, proizvodi ogromne dugove te onemogućava izmjene i dopune zakona koji su planirani a predviđaju sistemski način rješavanja i trezorski način poslovanja - kazao je ministar Drljača. Pojasnio je da bi u slučaju uvođenja u pravo dodatnih 30.000 penzionera bilo potrebno dodatnih 120 miliona KM za koje ne postoji realna mogućnost da budu osigurane.

Rečeno je da će se, kroz izmjene i dopune koje Vlada FBiH planira, ići s povećanjem penzija za kategorije penzionera koji su u penziju otišli do 1998. godine, a da ostale kategorije budu  rješavane u skladu s finansijskim mogućnostima.    

- Nakon donošenja zakona o PIO, koji predlaže Vlada FBiH, bit će uveden trezorski način poslovanja - kaže ministar Drljača.

Drljača je naveo primjer Srbije i Hrvatske gdje se, kako je istakao, mnogo više izdvaja iz budžeta i gdje postoji trezorski sistem rada te se nada da će taj sistem finansijski stabilizirati i unaprijediti poslovanje i ovdašnjeg Zavoda PIO.     

Dodao je da će Vlada FBiH razmatrati zaključke s današnjeg sastanka s penzionerima, koji su iznijeli prijedloge u vezi sa stanjem te populacije i penzijskog sistema. Naglasio je da je, uz povećanje stope zapošljavanja, jedan od glavnih ciljeva ove Vlade FBiH trajno rješavanje  pitanja penzionera i penzijskog fonda. 

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić pojasnio je da izmjene i dopune Zakona koje su usvojene na Predstavničkom domu FBiH podrazumijevaju uvođenje u pravo više od 30.000 korisnika i to žena koje imaju 30 godina staža i 55 godina života, i muškaraca sa 35 godina staža i 60 života.

- Uvođenjem novih 30.000 penzionera, postojeći penzioneri i penzijski fond bili bi ugroženi - naglasio je Omerefendić. 

Ove izmjene su antireformske i značile bi „eroziju penzionog sistema“. Naglasio je da će od delageta u Domu naroda tražiti da one ne budu usvojene.

Na sastanku je konstatirano da treba prestati s rješavanjem nagomilanih socijalnih problema u društvu na teret penzionera, što se radi od 1998. godine. Očekivali su i traže povećanje penzija od deset posto, što izmjenama i dopunama postojećeg zakona dolazi u pitanje kao i isplata penzija na sadašnjem nivou.

- Nakon što u Vladi FBiH bude analizirana cjelokupna finansijska situacija, održat ćemo vanrednu sjednicu Izvršnog odbora Saveza i opredijeliti se o protestima koji su zakazani 14. septembar - naglasio je Omerefendić. 
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE