Aktuelno

Sastanak o mjerama smanjenja zagađenosti zraka u pet gradova
28 Jul 2017Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je s ministrima prostornog uređenja i zaštite okoliša tri kantona razgovarala o studijama vezanim za kvalitet zraka, izvorima zagađenja (Source Apoprtionment Study) i mogućnostima prikupljanja podataka o zagađenosti zraka tokom zimskog perioda u pet gradova.
 
- Na tematskoj sjednici Parlamenta Federacije BiH razgovarano je o pitanju zagađenosti zraka. Kako Federalno ministarstvo ne vrši mjerenje o tome, planiramo da se aktivnije uključimo i sarađujemo s kantonalnim  ministarstvima, koja  imaju zaduženja i interventne planove za takve situacije - rekla je ministrica Đapo.
 
Naglasila je da ne treba čekati zimu i već sada treba početi s koordinacijom i pripremom.
 
- Već smo održali niz sastanka s nevladinim i međunarodnim organizacijama i otvorena je mogućnost da dobijemo projekt u kojem bi bila izvršena nezavisna studija i postavljeno 50 senzora u gradovima u kojim je zrak zagađen - Sarajevu, Kaknju, Zenici, Tuzli i Lukavcu. Tako bismo polovinom iduće godine imali nezavisnu studiju koja bi nam dala tačno stanje zraka, s preporukama šta treba činiti i na koji način reagovati kako bi zagađenost bila smanjena - naglasila je federalna ministrica.
 
Sastanku su prisustvovali kantonalni ministri prostornog uređenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić (Sarajevski kanton), Hasan Ferhatović (Tuzlanski kanton) i Fahrudin Brkić (Zeničko-dobojski kanton), te predstavnici ambasada SAD-a i Švicarske, s kojima je razgovarano o modalitetima finansiranja projekta.
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE