Aktuelno

Press-konferencija nakon 114. sjednice Vlade FBiH
27 Jul 2017

Federacija BiH se, po riječima zamjenice premijera FBiH i federalne ministrice finansija Jelke Milićević, temeljem obaveza prema otplati duga u prvih šest mjeseci ove godine zadužila 160,1 milion KM, a vratila 388,2 miliona KM.
 
- Neto efekat je otprilike 220 miliona KM obaveza više smo vratili nego što smo se zadužili - izjavila je Milićević u obraćanju novinarima poslije 114. sjednice Vlade FBiH održane u Sarajevu.
 
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o registru finansijskih izvještaja kojim se uređuje uspostava, sadržaj i vođenje Registra finansijskih izvještaja, zaštita i čuvanje dokumentacije i podataka iz Registra.
 
Cilj donošenja zakona je da, zajedno s propisom iz oblasti računovodstva i revizije, budu stvorene pravne pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta finansijskog izvještavanja u FBiH i izvršeno usklađivanje s najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti.
 
Vlada FBiH je utvrdila i Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH koji su nastavljene aktivnosti na ispunjenju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njenih država članica i BiH i dalje usaglašavanje sa zakonodavstvom EU.
 
Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.
 
Također, Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi.
 
Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE