Aktuelno

Federalno ministarstvo dodijelilo 145 grantova u iznosu od oko milijun KM
27 Jul 2017Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta danas je u Mostaru potpisalo ugovore sa 145 pravnih i fizičkih osoba s područja Federacije Bosne i Hercegovine o dodjeli bespovratnih grant poticajnih sredstava u iznosu od 971.605,88 KM.
 
Osnovni cilj ovog ministarstva je pružanje financijske potpore subjektima malog gospodarstva za stvaranje uvjeta za zapošljavanje, povećanje infrastrukture, te održavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta.
 
Poticajna sredstva se u 2017. godini dodjeljuju kroz pet različitih projekata, i to poticaji opstanku tradicionalnih i starih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, poticaji udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, poticaji inovatorima i poticaji za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture.
 
Od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava, najviše 496.869,08 KM je namijenjeno za razvoj vezanih i posebnih obrta. Poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta iznosi 180.000 KM, a inovatorima pojedincima 58.400 KM. Za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture dodijeljeno je 138.379,90 KM, a za udruženja, komore i obrazovne institucije 97.379, 90 KM.
 
Za dodjelu sredstava tekućih transfera podneseno je 674 aplikacije. Najveći broj podnesen je iz Unsko-sanskog kantona, slijede Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton, dok je najmanje aplikacija stiglo iz Goražda i Posavskog kantona.
 
Jedna od korisnica sredstava, direktorica Srednje građevinske škole Sanela Mesihović zahvalila je Federalnom ministarstvu na dodjeli sredstava koja će ova škola utrošiti za nabavku informatičke opreme. Istaknula je kako će njezina škola iznos od 6.000 KM utrošiti na nova računala kako bi učenicima mogli omogućiti što kvalitetnije obrazovanje.
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE