Aktuelno

Vlada FBiH: Za sufinansiranje razvoja turizma 2,7 miliona KM i 3,7 miliona KM preduzećima namjenske industrije grant
20 Jul 2017

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela odluku o budžetskim transferima vrijednim 2.700.000 KM, raspodijeljenih kroz šest programa, a namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma.
 
Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo je na konferenciji za novinare kazala da je sufinansiranje razvoja turizma jedan od načina obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima.
 
Odobrena sredstva će biti raspoređena na šest programa, a jedan od njih je sufinansiranje razvoja sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma. Đapo je kazala da su te vrste turizma po izvještajima Svjetske turističke organizacije i UN-a među najbrže rastućim granama turizma.
 
Predviđena je i podrška unapređenju izrade i plasmana  turističkih suvenira, s ciljem jačanja turističke ponude. U okviru ovog programa će nadležno ministarvo s nekim od izabranih aplikanata ugovoriti otkup određene količine suvenira.
 
Poseban program odnosi se na sufinansiranje podrške putničkim agencijama  koje dovode turiste u BiH  i promovišu resurse i turističke destinacije na području Federacije BiH.
 
- Također,  imamo i finasiranje projekta za unapređenje turističke i ugostiteljske infrastrukture i konkurentnosti - navela je ministrica Đapo dodajući da je posebnim programom predviđeno i stručno usavršavanje zaposlenog osoblja  turističko-ugostiteljskog sektora  u FBiH, kao što su kuhari, recepcioneri i sl.
 
Među programima od posebnog značaja za turistički razvoj, kako je dodala Đapo, jeste podrška projektima u okviru Via Dinarice, zatim projekt izgradnje šetnice u općini Neum, „BH-Bivak“ i Sajam turizma koji će u oktobru biti održan u sarajevskoj Skenderiji.
 
Vlada FBiH je danas odobrila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije izdvajanje grant sredstava od 3,7 miliona KM za podršku namjenskoj industriji.
 
Od ukupnog iznosa, vogošćanskom „Pretisu“ dodijeljeno je dva miliona maraka za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva, dok će „Vitezit“ iz Viteza dobiti 800.000 KM za razvoj i maloserijsku proizvodnju punjenja za generatore gasa na bazi kompozitnih goriva. Po 300.000 KM dodijeljeno je preduzećima „Zrak Sarajevo“ za nabavku opreme i uvođenje novih proizvodnih linija, Tehničko-remontnom zavodu iz Hadžića za finansiranje razvojnog projekta KN „Una“, te „Binasu“ iz Bugojna za nabavku mašine za izradu pozicije rotora.
 
Sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan je na konferenciji za novinare kazao da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog strategije razvoja industrije građevinskih materijala FBiH za period 2016-2025.
 
Naveo je da se radi o trećoj strategiji iz oblasti razvoja pojedinih industrijskih grana koje je Vlada FBiH usvojila u toku ove godine.
 
- Kao i svaka strategija, tako i ova koja je danas usvojena predstavlja kolosijek po kojem bi trebala da se kreće industrija građevinskih materijala u FBiH. Tom strategijom, odnosno predloženim mjerama i aktivnostima nastojimo pomoći da oko 350 firmi koje se bave gipsom i krečnjakom, te oko 170 preduzeća koja se bave pijeskom i kamenom što svrsishodnije i funkcionalnije posluju - kazao je Buljan.
 
Podsjetio je da je ranije donesena Strategija razvoja drvne industrije FBiH, zatim okvirna energetska strategija FBiH, te da je u planu strategija razvoja metalskog sektora u FBiH za period 2016. - 2025.
 
Vlada FBiH, kako je dodao Buljan, danas je dala i saglasnost u vezi sa inicijativom „Aluminija“ d.d. Mostar za ukidanje, odnosno umanjenje visine carinske stope na nelegirani aluminij.
 
- Ovaj zaključak će biti proslijeđena Upravi za indirektno oporezivanje i Vijeću ministara BiH, u čijoj je nadležnosti donošenje konačne odluke - napomenuo je Buljan.
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE