Aktuelno

Đapo: Sa članovima radne grupe uobličit ćemo zaključke o zagađenosti zraka
19 Jul 2017Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo zahvalila je na kvalitetnoj raspravi današnjim sudionicima tematske sjednice o zagađenosti zraka, održanoj u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.
 
- Na osnovu rasprave Federalno ministarstvo će sa članovima danas formirane radne grupe uobličiti zaključke kako bi ih poslanici prihvatili na narednoj sjednici Predstavničkog doma - kazala je ministrica Đapo.  
 
Ocijenila je da su diskusije bile veoma konstruktivne i da mogu biti postignuta kvalitetna rješenja za smanjenje zagađenosti zraka.
 
- Svima je jasno da je zagađenje zraka dugoročan problem koji je dosta bio zanemaren. Održavanje današnje sjednice je značajno za dolazak do sistemskih rješenja, jer je neprihvatljivo da u 21. stoljeću čekamo da vremenske prilike utiču na zrak - istakla je Đapo.
 
Ukazala je da je zagađenje zraka problem koji se tiče svih građana Federacije BiH, jer oni to osjećaju u svojim plućima. Zagađenost zraka, naglasila je, dovodi do smanjenja očekivane dužine i kvalitete života uzrokujući kadriovaskularne bolesti, a povećava i troškove liječenja.  
 
- Kao i obično, nevladin sektor je dao veliki doprinos u održavanju ove sjednice, budući da ima stručnjake iz oblasti okoliša. Gradim partnerski odnos s nevladinim organizacijama i nastavit ću da kroz redovno održavanje sastanaka pratim smjernice koje dobivamo od njih radi poboljšanja legislative i rješavanja problema zagađenosti zraka i okoliša u cjelini - istakla je Đapo.
 
Podsjetila je na postojanje Federalne strategije zaštite zraka, koja je sastavni dio Federalne strategije zaštite okoliša donesene za period 2008.-2018.
 
Današnju tematsku sjednicu inicirala je poslanica Amra Haračić iz Lukavca, kojoj se u tome pridružila poslanica Alma Kartina iz Zenice, kao i deseci njihovih kolega iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE