Aktuelno

Ministar Bukvarević s borcima Busovače i Viteza
18 Jul 2017


 
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević posjetio je danas Busovaču i Vitez i s demobilisanim borcima usaglasio dinamiku realizacije Sporazuma koji je potpisan 7.7.2017. godine.

Sastanku u Busovači prisustvovali su i direktor Uprave za boračka pitanja SBK Esad Crnica, načelnik općine Asim Mekić i predstavnici službe boračko-invalidske zaštite, a u Vitezu načelnik općine, Tomislav Bošnjak-Matić, predsjedavajući OV Vitez, Hidajet Sivro i predstavnici službe boračko-invalidske zaštite Vitez.

Federalni ministar krenuo je u realizaciju obećanja koje je dao borcima da će obići sve općine iz kojih dolaze i da će razgovarati s predstavnicima općinskih organa vlasti i kantonalnim upravama i ministarstvima  za boračka pitanja i demobilisanim borcima i pronaći modele realizacije Sporazuma.

Resorni ministar je prihvatio zahtjev da predstavnici demobilisanih boraca u svakoj općini odrede svoja dva predstavnika koji će u saradnji sa službama BIZ-a pripremiti i analizirati spiskove boraca koji su u stanju potrebe i javno pozvao sve predstavnike boraca i boračkih organizacija da do 15.8.2017. godine dostave svoje prijedloge kriterija za dodjelu sredstava iz Sporazuma.

Na ovim sastancima je razjasnio da će se s pozicije Transfer za socijalno-statusna pitanja, sredstva borcima koji ispunjavaju kriterije, biti doznačavana u periodu dok im se ne bude riješeno statusno pitanje.

Ministar Bukvarević poziva i borce okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da se uključe u pregovore i realizaciju ovog Sporazuma, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. 
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE