Aktuelno

Sporazumi o stambenom zbrinjavanju 813 raseljenih osoba
18 Jul 2017

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu s predstavnicima devet općina i tri kantona potpisao sporazume o saradnji na provođenju državnog projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja - CEB II”.
 
Radi se o projektu čiji je cilj trajno zbrinjavanje raseljenih i osoba u stanju socijalne potrebe koje nemaju riješeno stambeno pitanje.
 
Potpisivanjem sporazuma, kako je kazao Ramić, počinju aktivnosti u okviru kojih će biti izgrađeno devet višestambenih objekata sa 227 stambenih jedinica, a rekonstruirano trinaest objekata sa 36 stambenih jedinica. Naglasio je da će ukupno na ovaj način biti stambeno zbrinuto 813 osoba.
 
Sporazumi su potpisani između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, resornih ministara Bosansko-podrinskog, Tuzlanskog i Srednjebosanskog kantona, te načelnicima općina Foča FBiH, Pale FBiH, Čelić, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Sapna, Lukavac i Donji Vakuf.
 
Ukupna planirana sredstva za realizaciju ovih potprojekata su 9.685.357 eura (18.942.912 KM), od čega sredstva kreditnog zaduženja FBiH iznose 6.667.091 eura ili 13.039.697 KM, a doprinos općina 3.018.266 eura (5.903.215 KM).
 
Ramić je kazao da u Federaciji BiH trenutno postoje 93 kolektivna centra u kojima je smješteno gotovo pet hiljada raseljenih osoba i izbjeglica, kao osoba u stanju socijalne potrebe.
 
- Nadam se da ćemo današnjim potpisivanjem sporazuma intenzivirati saradnju s lokalnim zajednicama, ubrzati procese i već do kraja godine biti na nekoj od lokacija gdje ćemo započeti gradnju. Prije nekoliko dana smo imali priliku u Maglaju posjetiti jedan ovakav centar, prisustvovali smo početku radova na toj lokaciji, a ranije su ti sporazumi potpisani s drugim općinama u Tuzli, Mostaru, Zenici, Travniku i slično - kazao je Ramić.
 
Potpisivanju ovih sporazuma u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
 
- Na ovaj način biće stambeno zbrinuto 813 osoba, a iza svih ovih brojeva stoje ljudi i njihove teške sudbine. Vjerujem da smo danas ušli u konačno rješavanje njihove višegodišnje neizvjesnosti - kazao je federalni premijer.
 
Vlada FBiH će, dodao je premijer, u potpunosti i krajnje odgovorno postupati prema svim svojim nadležnostima i prema svim kategorijema koje su u ovakvom i sličnom stanju.
 
- Trudimo se, i tako ćemo nastaviti, da nijedna društvena grupa o kojoj trebamo brinuti ne bude zakinuta u svojim pravima - kazao je Novalić, izrazivši nadu da će krajem sljedeće godine biti završene ove 263 stambene jedinice.
 
Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša Srednjebosanskog kantona Amer Mrako i načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović izrazili su zahvalnost Vladi FBiH i resornom ministarstvu koji su prepoznali potrebe ovih kategorija stanovništva za koje će na trajan i dugoročno održiv način biti omogućeno rješevanje životno važnih pitanja.
 
Iskazali su i nadu da će saradnja biti nastavljena i kroz pružanje podrške za projekte infrastrukture i zbrinjavanja ostalih raseljenih i osoba u stanju socijalne potrebe.
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE