Aktuelno

Otvoreni odgovor Salke Bukvarevića Milanu Dunoviću
14 Jul 2017Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je danas otvoreni odgovor potpredsjedniku Federacije BiH Milanu Dunoviću.
 
Odgovor prenosimo u cijelosti:
 
„Naviknut na isprazni populizam političkog bloka čiji je glasnogovornik potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ne bih ni odgovarao na njegovo otvoreno pismo upućeno federalnom premijeru i meni, kao resornom ministru, da se ovaj put nije dotakao jedne od najosjetljivijih kategorija našeg društva - branilaca i njihovih porodica.
 
Posebno je žalosno i neprihvatljivo da se Dunović, iako potpredsjednik Federacije, dakle, ključni funkcioner u vrhu izvršne vlasti, do sada, nije nikad interesirao, niti na bilo koji način uključivao u brojne aktivnosti koje je vodila Federalna vlada i nadležno ministarstvo s ciljem rješavanja problema branilačke populacije i poboljšanja njihovog položaja.
 
Mogao je, a nije i sada postavlja pitanja koja njemu trenutno politički odgovaraju. Znaju svi, pa i branioci da takvo ponašanje neće popraviti njihov status, jer od  patvorenog saosjećanja se ne živi. Samo uporan i posvećen rad  može donijeti rezultate što Federalna vlada u ovom mandatu čini.
 
Zar je moguće da potpredsjednik Federacije ne zna da je Vlada FBiH uputila u parlametarnu proceduru tri važna zakona s ciljem rješavanja pitanja koja u otvorenom pismu postavlja?
 
Zar je moguće da, već više od dvije godine, jedan od ključnih ljudi izvršne vlasti ne zna da se za branilačku zaštitu iz Budžeta izdvaja više od 550 miliona KM?
 
Zar je moguće da Milan Dunović ne zna da od 560 hiljada vojno evidentiranih osoba skoro 130 hiljada koristi neki od oblika branilačkih prava i to bez bez dopunskih prava što je u nadležnosti kantona?
 
Zar je moguće da nije čuo da je nedavno potpisan Sporazum s branilačkim udruženjima po kojem će u narednih pet godina za rješavanje njihovih najtežih statusnih pitanja biti izdvojeno dodatnih 100 miliona KM?
 
Poražavajuće je da je njegovo pismo pokazalo da je moguće da potpredsjednik Federacije ne zna, ili neće da zna.
 
Bilo bi mnogo bolje da je potpredsjednik FBiH umjesto federalnom premijeru i resornom ministru pisao parlamentarcima i svojim političkim sponzorima koji koče donošenje zakona koji će uvesti reprezentativnost branilačkih udruženja i tako smanjiti njihov broj i zakona koji će omogućiti uvođenje jedinstvenog registra.
 
Pozivam ga da svojim autoritetom, kako osobnim tako i autoritetom funkcije koju obavlja, u Federalnom parlamentu pomogne da ovi zakoni budu usvojeni, jer se samo sistemski mogu rješavati svi pa i branilački zahtjevi i problemi.
 
To će biti njegov konkretan doprinos rješavanju problema branilaca, na čemu će mu, vjerujem, branioci biti zahvalni“ kaže se u otvorenom odgovoru ministra Bukvarevića na otvoreno pismo potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.                                
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE