Aktuelno

ESV: Razmatran Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH
12 Jul 2017

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrali su Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, iako u vezi s ovim zakonom nije bio obavezan dijalog socijalnih partnera.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je kazala da je na konsultacije pred socijalne partnere Nacrt stavljen jer se radi o veoma bitnom zakonu, a da se kao i ranije nisu mogli usaglasiti o pitanju treba li raditi reviziju za srednja preduzeća kada je vlasnik jedna osoba.

Zahtjev poslodavaca je da se ne radi revizija u takvim preduzećima, a predlagač, Ministarstvo finansija, ne dijeli takvo mišljenje.

- Vratili smo se i danas na problem u vezi s kojim nikada nismo mogli naći zajedničku riječ. U Ministarstvu smo stava da revizija treba biti provođena i u srednjim preduzećima u interesu zaštite svih strana. Bez obzira na to koliko je vlasnika u srednjim preduzećima i oni bi trebali imati reviziju koja će potvrditi da se poslovanje vodi u skladu s principima, odnosno međunarodnim računovodstvenim standardima i finansijskim izvještavanjima - istakla je Milićević.

Isto mišljenje na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća nisu našli ni u vezi s tarifom revizijskih usluga.

Milićević je poručila da je Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH rađen da bude u interesu malih i velikih revizorskih kuća, te srednjih i velikih poslodavaca.

- Do sada smo imali situacija da su neki neozbiljno radili revizorski posao i želimo da sve revizore zakonskim rješenjem dovedemo u isti položaj - dodala je Milićević.

Podsjetila je da Federacija BiH ima Zakon o računovodstvu i reviziji koji je usvojen 2009. godine, a u primjeni od početka 2010. godine. Nijedna izmjena nije urađena u tom zakonu, a mnoge stvari su se mijenjale, stoga, naglašava Milićević, neophodnost promjene je neupitna.

Pred početak sjednice predsjednik ESV-a Edhem Biber je rekao da je Vlada FBiH insistirala na ovom zakonu da bi se revizija ubuduće radila na kvalitetniji i odgovorniji način nego do sada.
Istakao je da su uočeni određeni problemi prilikom revizije u državnim institucijama.

- Uočeni su određeni problemi, nedostaci, pa čak i loše upravljanje državnim sredstvima za što niko nije odgovarao - naveo je Biber.

Izrazio je nadu da će se nakon ovog zakona odgovornije ponašati prema javnim sredstvima.
 
Subota,
15. maj 2021.
VIŠE