Aktuelno

Dedić i kantonalni ministri: Osigurati više sredstava za poljoprivredu
12 Jul 2017Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je na sastanku s kantonalnim ministrima poljoprivrede poručio da će se realizacijom zaključaka Federalnog parlamenta nastojati osigurati više sredstava za poljoprivredu, jer ih u federalnom budžetu, nažalost, nema dovoljno.

- Jednim od zaključaka Vlada Federacije BiH je zadužena da u ovoj godini osigura sredstva iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Predložili smo i niz olakšica i dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska rješenja neophodna za uređenje pojedinih oblasti poljoprivrede - izjavio je nakon sastanka ministar Dedić.

Istakao je da će navedeni zaključci biti provođeni u koordinaciji s nižim nivoima vlasti.

- Bosna i Hercegovina nema ministarstva poljoprivrede na državom nivou i taj nedostatak nadoknađujemo kroz redovne sastanke s ciljem koordinacije politika i strategija. Inicirat ću još više sličnih susreta. Potrebna nam je intenzivnija saradnja da zajednički dogovorimo konkretne mjere podrške našim poljoprivrednicima - kazao je Dedić.

Na sastanku je posebno govoreno o položaju proizvođača malina i zaključaku Federalnog parlamenta, koji govori da će, u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu, Vlada FBiH, kantonalne vlade, gradovi i općine osigurati dodatna sredstva za malinare.

- Ovaj zaključak je prva počela provoditi Vlada Unsko-sanskog kantona koja je prošle sedmice u dogovoru s proizvođačima zagarantovala najnižu otkupnu cijenu od 2,5 KM. Smatram da je ovo dobar prijedlog, te da bi slične mjere trebali usvojiti i ostali kantoni - zaključio je federalni ministar. 
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE