Aktuelno

Ministrica Dilberović primila ministricu nauke Crne Gore
12 Jul 2017Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je u sjedištu Ministarstva u Mostaru, primila ministricu nauke Crne Gore Sanju Damjanović, koja joj je predstavila inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi s misijom “Nauka za mir”.
 
Glavni cilj instituta je promocija i unapređenje saradnje između nauke, tehnologije i industrije, osiguranje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih naučnika i inžinjera, kao i transfera znanja tehnologija iz evropskih laboratorija kao što su CERN i drugi centri.
 
Ova inicijativa bi, zbog umrežavanja različitih aktivnosti, bila jedinstvena u cijeloj regiji i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela. Ovakav projekt bi znatno utjecao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.
 


Ministrica Dilberović upoznala je Damjanović da Ministarstvo kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regije i Evropske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.
 
Izrazila je nadu da će ovaj projekt, koji je podržan od strane UN-a, UNESCO-a, CERN-a i Evropske komisije, obzirom na sveukupni značaj nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj, dobiti potrebnu podršku svih zemalja u regiji, čime bi bio otvoren prostor za međusobnu saradnju i njegovo potpuno realiziranje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.  
 
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE