Aktuelno

Dedić: Pitanje cijene malina riješiti u svim kantonima po sistemu Vlade USK
08 Jul 2017Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u razgovoru za Fenu najavio je da će naredne sedmice na zajedničkom sastanku kantonalnih ministara poljoprivrede predložiti da svi kantoni riješe pitanje otkupne cijene malina na način na koji je to uradila Vlada Unsko-sanskog kantona.
 
Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada USK stala iza proizvođača malina i što je ponudila jedno veoma kvalitetno rješenje njihovih trenutnih problema.
 
- Veoma je bitno da se malinari zaštite najnižom zagarantiranom otkupnom cijenom i mislim da je iznos od 2,5 KM prihvatljiv za sve strane. Važno je i uvođenje novih pravila za otkupljivače kojima će od sada biti isplaćivane subvencije, ali tek nakon što izmire svoje obaveze prema malinarima. Na taj način ćemo izbjeći situaciju da proizvođači ne dobijaju zarađeni novac, a znamo da je prošle godine bilo i takvih slučajeva - kazao je Dedić.  
 
Navodeći da je zagarantirana cijena samo interventna mjera da se spasi ova godina naglašava da Federalno ministarstvo poljoprivrede razmišlja dugoročno, te je formiralo radnu grupu koja je već pripremila paket zaključaka i prijedloge mjera za unapređenje i uređenje malinarstva u Federaciji.
 
- Naš cilj je da naredne godine ne bude potrebe za intervencijama i da sve poteškoće ovog sektora budu riješene sistemski. Mislim da bi primjer Unsko-sanskog kantona trebali slijediti i ostali kantoni. Uostalom, jedan od zaključaka radne grupe je da se što prije harmoniziraju propisi i mjere podrške u svim kantonima – istakao je Dedić.  
 
U osvrtu na činjenicu da su u posljednjih nekoliko sedmica u javnosti plasirane brojne dezinformacije u vezi otkupne cijene malina ukazao je da su pojedini otkupljivači čak izašli u medije sa ishitrenim prijedlogom otkupne cijene od 1,5 KM i na taj način unijeli nemir među malinare.
 
- Udruženje otkupljivača i izvoznika nije bilo po tom pitanju jedinstveno no i to je bilo dovoljno da neki ogorčeni proizvođači poduzmu radikalne korake poput paljenja zasada - rekao je Dedić dodajući da su neke od ovih dezinformacija politički zloupotrijebljene.
 
 
Četvrtak,
13. august 2020.
VIŠE