Aktuelno

Postignut sporazum s borcima koji su protestirali ispred Vlade FBiH
08 Jul 2017Vlada Federacije BiH postigla je jučer sporazum s borcima koji su nekoliko sedmica protestirali u Sarajevu.
 
- Osnova ovog sporazuma su zakoni uz pomoć kojih će Ministarstvo sistemski riješiti dugogodišnje probleme boraca - kazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.
 
Naglasio je kako su „u parlament već upućene izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite“.
 
Dodao je i da se u javnoj raspravi nalazi Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti boračkih udruženja.
 
- Borci su se složili da ova zakonska riješenja moraju što prije proći parlamentarnu proceduru zato ćemo od oba doma Parlamenta Federacije zatražiti sazivanje vanredne sjednice i njihovo usvajanje po hitnom postupku.
 
Prema sporazumu predstavnici boraca će biti uključivani u sastavljanje spiskova boraca. U narednom periodu u svim općinama bit će održani sastanci s borcima, načelnicima općina, te kantonalnim i federalnim ministrom. Želimo na terenu steći što bolji uvid u položaj boračke populacija i utvrditi sve eventualne zloupotrebe koje su borce natjerale da izađu na ulice - istakao je ministar Bukvarević.
 
Sporazum su jučer potpisali ministar Bukvarević i predstavnici boraca iz dvadesetak općina, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
Ponedjeljak,
10. august 2020.
VIŠE