Aktuelno

Promoviran projekt za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja
15 Nov 2007

Premijer Federacije BIH dr. Nedžad Branković prisustvovao danas je, Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), promociji projekta za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. On je u svoje, i u ime Vlade FBiH, pozdravio odluku o pokretanju tog projekta čija je primjena u svijetu dovela do zavidnih rezultata i uspjeha, jer je značajno smanjila obolijevanje i smrtnost. 

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović upozorio je na činjenicu da su kardiovaskularna oboljenja sa svojim komplikacijama kao uzrok smrti po učestalosti ispred malignih oboljenja. Istaknuo je pomoć Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo, te Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a koji su podržali ovaj projekt kojim će se vršiti ispitivanja radi smanjenja rizika od nastanka oboljenja srca i krvnih sudova. 

Šef Centra za srca prim. dr. Mirsad Kacila kazao je novinarima da taj projekt treba prvenstveno omogućiti pregled osobama koje su izložene stresu i drugim faktorima koji uzrokuju kardiovaskularna oboljenja. Ovim projektom želi se doprinijeti formiranju škola za obuku ljekara i medicinskih sestara širom BiH, te stvaranju statistike o broju oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja na osnovu koje bi se mogla nadograđivati doktrina i protokol prevencije od kardiovaskularnih oboljenja.

 
Subota,
15. august 2020.
VIŠE