Aktuelno

Čelnici Svjetske banke i MMF-a u Vladi FBiH
08 Nov 2007

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, zajedno s federalnim ministrima rada i socijalne politike dr. Pericom Jelečevićem i branitelja i invalida domovinskog rata Zahidom Crnkićem danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa šefovima bosanskohercegovačkih ureda Svjetske banke Marcom Mantovenellijem i Međunarodnog monetarnog fonda Grahamom Slackom razgovarao o projektu “Jedan zakon - jedan fond”.

Tijekom razgovora, u kojima su sudjelovali i savjetnica federalnog premijera Šefika Hafizović i ekonomski stručnjak u Misiji MMF-a Orhan Nikšić, premijer Branković je ukazao na nužnost da kroz ovaj projekt, koji je jedan od prioriteta Vlade FBiH, bude konsolidirana oblast kojom je sada prilično teško upravljati.

- Nije nam cilj povećanje troškova. Želimo uvesti više pravičnosti i transparentnosti u ovu oblast - kazao je premijer, dodavši kako je za takav pristup dobijena i podrška braniteljskih udruga.

U isto vrijeme, projekt “Jedan zakon - jedan fond” ne iziskuje povećanje adrimistrativnog aparata, već će njegov rad servisirati uposlenici koji će biti preraspoređeni iz Federalnog ministarstva branitelja i invalida domovinskog rata.

Predstavnicima međunarodnih financijskih institucija pojašnjena je i potreba da kroz “Jedan zakon - jedan fond” budu ujednačena prava korisnika na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Pozdravivši ovakve nakane Vlade FBiH, čelnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda iskazali su zadovoljstvo nedavnom prezentacijom projekta koju im je pripremio ministar Crnkić.

Gosti su, također, pokazali zainteresiranost i za projekt čiji je cilj objedinjavanje baze podataka za sve korisnike socijalnih primanja u Federaciji BiH.

 
Subota,
15. august 2020.
VIŠE